Важно ли е да имаме поне два източника на доходи?

  • Публикувана: 26.04.2020
  • Автор: Universal Benefits Cluster


Едва ли някой ще оспори твърдението, че е добре да имаме поне два източника на доходи. Ще припомним и цитат на един общ любимец:

"Колкото повече, толкова повече!"

Мечо Пух

Целта ни тук не е да докажем още веднъж неоспоримия факт, че с колкото повече пари разполагаме, толкова повече възможности имаме и толкова по-добре можем да живеем.

Тук ще разгледаме въпроса в по-различен аспект, който е изключително актуален в моментната ситуация, в която много хора са притеснени за доходите си. Защото имат работа, заплата и само един източник на доходи. Когато този източник на доходи е застрашен заради ситуации като сегашната, независимо дали става дума за съкращения, излизане в неплатен отпуск, врменно спиране или постоянно прекратяване на бизнеси, перспективата не изглежда никак добра. Защото имаме разходи – близки, сметки, ипотеки, наеми и т.н. При всеки от нас те са различни, но някои от тях са постоянни и ги има, независимо от доходите ни.

Естествено, тези, които имат спестявания биха понесли такава ситуация доста по-спокойно, но и спестяванията са крайна величина и според техния размер биха решили въпроса за определен период от време. Едва ли има човек, който да не е изпадал в ситуация, в която има усещането, че спестените пари буквално се „изпаряват“.

В никакъв случай не оспорваме факта, че човек трябва да спестява и да има спестени пари – напротив, напълно го подкрепяме. Тук разсъждаваме върху още една алтернатива.

Има ли други фактори, освен пандемията и извънредното положение, при които човек би изпаднал в подобна ситуация? Разбира се, че има – съкращения се правят и при нормално функциониране на иконимиката, преструктурирания, сливания или фалити на предприятия – също, промени в определени в браншове в световен или локален мащаб. Ами новия шеф, на който бихте могли да не сте симпатичен и да превърне ходенето ви на работа в изтезание?

Затова намираме този въпрос за актуален и по принцип - нищо не е в състояние да ни гарантира, че няма да настъпят обстоятелства, които неочаквано да застрашат дохода ни и да ни поставят в стресова ситуация или да ни създадат усещане за безизходица.

Да имаме повече от един източник на доходи ни дава повече възможности – както в ситуации на криза (обща или лична), така и при промяна на приоритетите или желанията ни.

Направи ли ви впечатление, че използваме израза "да имаме два източника на доходи", а не "да работим на две места"?

Това никак не е случайно. Защото вторият израз означава повече работни часове, повече умора, по-малко време за близките или за удоволствия и много често той превръща печеленето на пари в тежест.

Ще приемем, че имаме основен източник на доходи, независимо дали става дума за работа, бизнес или свободна професия. За яснота, ще използваме „допълнителен доход“ като общо понятие за всеки доход, извън основния, с уговорката, че може да става въпрос за повече от един източници.

За какво е добре да помислим когато избираме още един източник на доходи?
АКТИВЕН / ПАСИВЕН

Когато говорим за източници на доходи, най-общо можем да ги разделим на два вида: активни и пасивни.

При активните източници на доходи са необходими време и действия от наша страна.

Добре познатата ни работа, например, е активен източник на доход – ние имаме договор, извършваме определена дейност в определено време, за което получаваме възнаграждение.

Собственият бизнес също е активен източник на доходи, дори отдаването под наем на помещение или жилище изисква действия от наша страна, които са свързани с неговото управление.

Да имаш пасивен източник на доходи означава да си направил нещо (интелектуална собственост) или изградил механизъм, който да функционира и да ти носи пари, без това да изисква действия или инвестиция на време от твоя страна.

ВРЕМЕ И УСИЛИЯ : ДОХОД

Най-естественият въпрос, който можем да си зададем е колко ще работя, какво ще правя и колко ще получа? Това е универсално съотношение и важна преценка независимо дали става дума за основен или допълнителен доход. Ние бихме добавили още нещо: колко дълго ще мога да го получавам?

СЪОТНОШЕНИЕ ОСНОВЕН ДОХОД : ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДОХОД

Доход ли е сума, която възлиза на 5 % или 10 % от основния ни доход? Едва ли. Тази сума би могла да ни накара да се почувстваме малко по-добре, но не и чувствително да повиши стандарта ни на живот, а още по-малко да ни даде спокойствие в евентуална кризисна ситуация от финансова гледна точка.

За да кажем, че имаме повече от един източник на доходи, допълнителният ни доход трябва да бъде поне 50 % от основния.

ДИВЕРСИФИКАЦИЯ

Когато мислим за повече от един източници на доходи е важно те да бъдат от различни дейности и различни сегменти на бизнеса. В противен случай при евентуална криза на даден бранш, ще пострадат всичките ни източници и на практика няма да имаме опции.

ПЕРСПЕКТИВА

Има много възможности за допълнителен доход. Това, което трябва да имаме предвид е какава е перспективата на източника на този доход.

Какво означава това? Това означава, дали той ни дава възможност да увеличим времето и услията, които влагаме в печеленето му и дали тогава самият доход ще нарастне пропорционално.

Например, ако той е свързан с наличието на лимитирани суровина или ресурс, ние бихме могли да искаме да отделяме повече време и усилия, за да печелим повече, но сме ограничени от суровината или ресурса.

Последното означава, че такъв доход не би могъл да стане наш постоянен доход, тъй като нямаме възможност да го увеличим до размера на постоянния си доход, с който сме свикнали да живеем.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА МИСЛИМ ЗА ОЩЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ДОХОДИ?

Всеки сам за себе си има отговор на този въпрос. Ние бихме отговорили със следния цитат:

"Когато си жаден, е прекалено късно да копаеш кладенец."

древна японска поговорка

И тъй като започнахме с общ любимец, с него и ще завършим:

"Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед."

Мечо Пух

Ако намирате тази статия за полезна и интересна, последвайте ни в социалните мрежи или я споделете като използвате бутоните по-долу: